A kacsa vagy a libacombot szereted sütve?
A kacsa combját szeretem!
A liba combját szeretem!
Mind kettőt imádom!!
Szavazás állása
Hullámvasúton a mélybe! Május
20
Hullámvasúton a hús árak!

 

A kellemes meglepetés ér bennünket hétről hétre hisz jelentős mennyiségű pénztömeget tudunk spórolni, mert a kasszánál kevesebbet kell fizetni 1kg húsért, mint eddig.

De meddig tart ez az állapot? Mire készüljünk a következő hetekben?

Mindenkinek megvan a maga kisseb, nagyobb gondja a kialakult helyzettel párhuzamosan. Ez valakinek gond, valakinek szerencse, épp melyik oldalon áll.

Most a szerencsétlenségből fakadóan a húst vásárlók a szerencsés oldalra kerültek, mert az elmúlt napokban hihetetlen mértékben zuhantak be a húsárak, kilógrammonként akár 300-400 forintot is.

Hogy lehet ez?

Ha a rövid választ adnám, akkor csak annyit mondanék: Túltermelés!

De a helyes válasz összetettebb és árnyaltabb, de megpróbálok egy leegyszerűsített, érthető választ adni.

A mi kis hazánk gazdasága, élelmiszer termelése a világ, vagy jó pár európai ország gazdasági termelési képességéhez viszonyítva nem mondható dominánsnak.

Ettől kezdve a kiszolgáltatottságunk nagymértékben függ a világ rezdüléseitől, változásaitól. Az elmúlt év drasztikus hús áremelkedését például a kínai sertés termelés összeomlását okozó ASP-nek (afrikai sertés pestis), köszönhetjük.

Mivel a Kína elindította a világ minden táján a húsok felvásárlásának a hullámát, hogy a lakosságát ellássa élelmiszerrel ez olyan cunami hatást váltott ki hazánkban, hogy egyes termékeknél közel 40%-os növekedést eredményezett a húsok beszerzési áránál.

Természetesen ennek az ágazati szereplők nagyon örültek, mert így mindenki jól járt, kivéve a fogyasztót, mert neki minden héten egyre többet kellet fizetnie a húsért.

De akkor most mégis miért csökkennek az árak?

Mivel a gazdasági szektorok egyes részei teljesen leálltak, idegenforgalom, szállodaipar, vendéglátás, aminek a húsfelvevő és pazarló kapacitása világszerte jelentős, ami az elmúlt hónapokban kiesett a rendszerből.

De hát az emberek ugyanúgy esznek nap, mint nap, vagy nem?

Igen az emberek ugyan úgy esznek, ha otthon vannak és elfoglalják magukat. De nagyon sokan elvesztették a munkájukat vagy kevesebb pénzből kell megélniük, és így bekapcsolják a takarékos üzemmódot és mindent a lehető leggazdaságosabban fognak felhasználni.
Ha viszont visszapillantunk egy nyaralásra egy szállodai wellness hétvégére, akkor eszünkbe ötlik, hogy a reggeli svédasztalnál vagy az esti büfévacsoránál nem szégyenlősködve, akár kétszer háromszor is fordultunk egy-egy finomságért és előfordulhatott, hogy az utolsó adagból már csak két falatot ettünk meg, mert nagyobb volt a szemünk, mint a szánk. (Persze mindig vannak kivételek!)

És kérdezem én, valaha feltette magának azt a kérdést, hogy az ott megmaradt ételekkel a nap végén mi történt?

 

 

Hát megsúgom:

 

Ment a kukába!

 

Most viszont ezek a felvevő iparágak zárva vannak, a tervezett termelés folyik, az állatok növekszenek, fel kell dolgozni őket, csak nincs, aki „elfogyassza".

Elindul az árverseny!

Most megkérdezhetné tőlem, hisz pár sorral feljebb azt írtad, hogy nem domináns a termelési kapacitásunk, akkor hogy hogy sok az áru a piacon?

Nagyon jó kérdés mivel szabad árumozgás van az unión belül, így csak a piaci verseny számít, aki olcsóbban tudja adni, az nyer. Csak hogy most unión kívüli országokból rengeteg még olcsóbb és szerintem nagyon alacsonyminőségű hústömeg érkezik egész Európába köztük Magyarországra is, ami teljesen összenyomja az árakat.

De most megint mondhatná és kérdezhetné, hogy ez tök jó, mert lemennek az árak és különben is mi ezzel a baj?

Csak annyi baj lehet ezzel, hogy így a termelést vissza kell fogni, nem lesz szükség annyi munkaerőre, az alacsony árak gazdaságtalan működést eredményeznek, ami miatt nagyon sok munkáltató csődbe megy, és további emberek kerülnek az utcára. Ami miatt megnő a munkanélküliség és az államnak kell eltartania a munkanélkülieket, ami miatt adóemelések lehetségesek, és amit megspóroltunk az alacsony árakon azt majd befizetjük adó formájában.

Nagyon leegyszerűsítve itt tartunk, hogy egy nagyfokú túltermelésből adódóan van ez a drasztikus árcsökkenés, amire már reagáltak a termelők, mert egyszerűen az újratelepítési integrációkat felfüggesztették vagy csökkentették, ami viszont hamarosan átmeneti áruhiányt is eredményezhet, ami akár ismételt árnövekedéshez vezethet.

Remélem, hogy az ár hullámvasúton történő utazás okozta szédülésen túl, talán sikerült egy kicsit rávilágítanom, hogy miért is ingadoznak a húsárak. Igen tisztában vagyok, hogy ez nem egy teljes körű átvilágítás volt, ha ilyet szeretne valaki, akkor kérdezzen meg egy gazdasági szakembert.

Én csak annyit kérek, hogy támogassák vásárlásaikkal a kis boltokat, szaküzleteket, kistermelőket, mert a multinacionális cégeket az anyacégek megmentik és támogatják, de a hazai kistermelők, kisboltosok csak a vevőiktől függenek, ha nincs vevő, nincs kis bolt.

Vigyázzunk egymásra!

Kovács Gusztáv

 

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?