A kacsa vagy a libacombot szereted sütve?
A kacsa combját szeretem!
A liba combját szeretem!
Mind kettőt imádom!!
Szavazás állása
Miért sütünk kacsát mindenszentekre? Október
18
5000 éves kedvenc!

Sokat gondolkodtam és a rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem, a kacsahús fogyasztás szokásaival kapcsolatban. De egy kérdésem jó ideig megválaszolatlan maradt!

Szinte minden ünnephez, eseményhez köthető valami népi hagyomány, babona, ami kivetül az étkezési szokásainkra.
A szilveszterhez a malac, ami kitúrja a szerencsédet.
A Márton naphoz a liba, mert aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.
A karácsonyhoz a hal vagy a pulyka, amit az amerikai halaadás ünnepi szokásból importáltunk.
A húsvéthoz a bárány, a sonka, tojás,  a megújulást jelképező dolgok, hogy csak párat említsek a sok közül.

Vajon akkor, miért sütünk mindenszentek környékén kacsát?

Ez az én megválaszolatlan kérdésem!

Többfelé kutakodtam, gasztronómusokat kérdeztem, az utca emberét faggattam és mindenki töprengett és visszakérdezett, - Tényleg, miért sütünk kacsát?

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a megkérdezettek egy részénél nem volt szokás, vagy nem tudott róla hogy szokás lenne ilyenkor kacsát sütni.

De akkor miért van, hogy ebben az időszakban a friss kacsahús eladásunk a boltokban meg duplázódik?

Sajnos a nagymamámat már nem tudom megkérdezni, ezért édesanyámhoz fordultam kérdéssel:

- Miért sütünk mindenszentek környékén kacsát?

„Gyermekkoromban faluhelyen mindig erre az időszakra tömték ki a kacsákat, ekkor érték el azt a súlyt, hogy vágás érettek lettek. Mivel a kacsahús nem egy hétköznapi könnyed éhségoltó szerepet töltött be, ezért mindig valamilyen neves családi ünnephez vagy összejövetelhez lett elkészítve ugyan úgy, mint a libahús.

Nagyon fontos volt, a mindenszenteki időszakban a családi fészekből már kiröpült tagok visszalátogatása a szülői házba, hisz ilyenkor ez az ünnep egy nagy családi eseményé kerekedett.

A vendéglátás különlegességét és fontosságát mindig azzal jelezték a háziak, hogy a legjobb és legértékesebb falatokat kínálták a látogatóknak és ennek egyik kulcsszerepet betöltő tartozéka volt a hízott kacsa."

Míg ezeket a sorokat írom megcsörrent a telefonom és Max gasztronómus barátom hívott, hogy ő is megkérdezte édesapját erről a témáról:

- Miért sütünk mindenszentek környékén kacsát?

„ Ebben az időszakban tömött kacsákat mindig a karácsonyi ünnepekre hizlalták. A szárnyasok életében az október vége vízválasztó volt. Ugyan is az a kacsa, amelyik nem bírta, vagy nehezen viselte a kényszerű táplálkozás okozta feszültséget az bizony kés alá került. A többi kacsa pedig élvezhette az életet még egy kis ideig."

A fenti két véleményhez kapcsolódik egy felhasználói vélemény a régmúltból:

„Régen ilyenkor tudtuk megvenni a kacsahúst kedvezőbb áron. Egy részét megsütöttük a másik felét eltettük a fagyasztóba és karácsonykor elővettük. Karácsony előtt mindig drágább volt a kacsahús."

Csupán ennyi lenne a magyarázat, gazdaságosság, praktikum és vendéglátás?

Lehetséges, de tegyünk hozzá még egy élettani reakciót is, ami a génjeinkben van elraktározva és nehezen tudjuk kordában tartani. Ugyanis, ilyenkor ősszel, a tél közeledtével a szervezetük igényli a zsírosabb, kalóriadúsabb ételeket az alacsonyabb hőmérséklet elleni védekezés érdekében.
Mivel a hízott kacsa akár testtömegének a 20%-át képezheti zsír, így ezt az igényt ki tudja elégíteni, mivel nagyon finom ízletes ételek készíthetőek belőle.

Neked van magyarázatod erre a kérdésre?

Kérlek kérdezd meg, nagymamád, nagypapád vagy szüleid, hogy - Miért sütünk mindenszentek környékén kacsát? és írd meg, nálatok mi a szokás! info@gusztahus.hu

 

Pár sor a kacsáról:

Soha nem felejtem el, gyermekkoromban, mikor kiskacsák érkeztek a „házhoz" mennyi örömöt okoztak ezek a pihe puha sárga kis vircsaftos szárnyasok.

Nagymamám mindig megkért bennünket, hogy mennyünk friss csalánt szedni, amit apróra kellett vágni és összekeverni a kukoricadarával, kis vízzel meglocsolni és máris kész volt az eledelük, amit úgy faltak, mint „kacsa a nokedlit".

Sajnos már gyermekeinknek, nem nagyon adatik meg ez a fajta élmény, de ettől függetlenül még szerethetik a kacsahúst.

Kacsát megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt kezdték el háziasítani. Mivel a húsa magas fehérjetartalmú, ízletes, rendkívül tápláló.
Zsírja telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amit a konyhában sokrétűen lehet felhasználni.

Európában és Kínában nagyon kedvelt a kacsahús olyannyira, hogy a világ kacsaállományának több mint a 60%-át Kínában tartják.

Magyarországi fogyasztási kultúrában többségében kétféle életciklusában feldolgozott kacsákat használjuk. A pecsenyekacsát, amiket 6-8 hetes korban vágnak és a hízott kacsát, amit további 4 hetes kényszertömés után dolgoznak fel.

Íze jellegzetes, ősi, vad aromákat is tartalmaz. A hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly 20%-át is elérheti.

A kacsahúson kívül nagyon fontos szerepet tölt be a hízott máj is, hisz hihetetlenül finom és nagyon kedvelt termék, igaz nem csak a fogyasztók körében, hanem a csalóknak is extraprofitot termel.

Részletek itt!

 

Hol találkozhatunk még kacsákkal?

Hihetetlen, hogy ez az állat mennyi embert megihletett, vagy ösztönzött arra, hogy ne csak a tányérunkon találkozhassunk, hanem az élet különböző területein.

Az autógyártásból kigördülő kis járgány, ami igaz utólagosan kapta a kacsa nevet.

A rajzfilmiparból sokunk kedvenceként bemutatkozó Donald Úr és a játékiparban gyártódott gumikacsák, valamint a 2007 óta a világ legnagyobb 16,5 méter magas utazó gumikacsájaként elhíresült Hofman művészi alkotása, ami nem egyszer áldozatául esett az időjárás viszontagságainak.

 

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?