Rakott krumpliba, melyik kolbászt szereted?
Füstölt kolbász
Lecsókolbász
Egyiket sem!
Szavazás állása
Vigyázz! Párizsi az új sonka! Március
12
Hogy egy régi frázissal éljek: nem minden az, aminek látszik!

Ezzel a főcímmel jelent meg pár évvel ezelőtt egy bejegyzés a malackaraj.blog.hu internetes oldalon ahol a szerző taglalja, hogy milyen technológiai „trükkökkel" lehet előállítani különböző alapanyagokból akár sonkának nevezett valamit.

Sajnos a multi bevásárlóközpontok megjelenésének egyik káros jelensége, hogy a megvásárolható élelmiszereink minősége egyre silányabb.

- Miért? - tehetjük fel a kérdést.

Ennek két oka van, a kiélezett piaci verseny és a magasabb profit elkönyvelése. Mivel a multi cégek a nagyságukból adódóan a beszállítóikat sarokba szorítják és az alacsonyabb előállítási árakat csikarnak ki belőlük úgy, hogy az akár a minőség rovására is mehet, vagy egyszerűen külföldről behozzák a gyenge minőségi termékeket. Sajnos!

Ennek a versenynek köszönhetően rengeteg minőségi terméknek látszó „remekművet" lehet megvásárolni az üzletekben, ami köszönhető a vegyészetnek. Igen, a vegyészet hihetetlen jelentőséggel bír a mai élelmiszer előállításban, ugyanis, ha azt mondom sonka, akkor én is, és gondolom Te is, egy vágóállatból származó, comb részéből készült, érlelt és füstölt húsra gondolsz.

Csakhogy a szabályozások szerint az a termék, ami minimum 55% húst tartalmaz (a párizsi 40%), a víz tartalma max. 77% (párizsi 71%), a fehérjetartalma 15% (párizsi 10%), só max. 3,5% (párizsi 2,5%) és a zsírtartalma max. 9% (párizsi 23%) azt a különböző technológiai eljárások után (darálás, préselés, vákuumozás, vagy darálékból sonkává formált, vagy kötözött valamit) sonkának nevezhető.
Szóval ennyi egy sonka, de ha összeadjuk a számokat, akkor valami nem stimmel.

Igen, itt a gyártóknak van mozgás tere, hogy a zsiradékból rakjon kevesebbet, mert a víz még mindig olcsóbb. Ráadásul a hústartalom is egy kicsit megtévesztő, mert amit Te húsnak nevezel (izomrostok kötege) addig a feldolgozóiparban a hús fogalmába még idetartozik 25% mennyiségig a bőr, (bőrke) és az inak és egyéb kötőszövetek.

A Magyar Élelmiszerkönyv szigorú szabályozásának köszönhetően a magyar termékek 90% -val nincs gond, állítja Éder Tamás a Magyar Hússzövetség elnöke, inkább az EU-ból szabadon beáramló gyenge minőségű élelmiszerekkel.

Amit látok és tapasztalok, hogy főként az előre főzött és vákuumcsomagolt termékekkel kell vigyázni. Ugyan is ezek a termékek roppant tetszetősek, formásak, de mikor alaposan megvizsgálod az összetételét, akkor látod igazán, hogy mi mindent tartalmaz.

Hozzá kell fűznöm, hogy ezek a termékek nem rossz ízűek, sőt kifejezetten ízletesek, illatosak, csupán az élettani értékük jóval alacsonyabb, mint más termékeké. Rengeteg adalék, ízfokozó és vízmegkötő anyagokkal csodákat lehet elérni.

Én azt javaslom, hogy keressed és fogyasszad a minőségi biztonságos magyar termékeket, és a hagyományosan előállított élelmiszereket, amikben az összetevők között minimális „E" betűt látsz, mert így nem csak az egészségedet óvod, hanem a magyar munkahelyek fennmaradását is segíted.

Jó egészséget és kellemes ünnepeket kívánok munkatársaim nevében is!

Forrás: Világgazdaság, malackaraj.blog.hu

22-02-01
ÁRSTOP!
20-11-24
Miért készíts házi sonkát? Hogy készít...
20-10-24
Nem csoda hogy kipusztult!
20-10-12
PREMIER! Őstulok a GusztaHúsnál!
20-09-26
Már 25 éve együtt!
20-09-09
Gulyást a bélszínből!!!!!! – NOOOORMALI...
20-09-09
Se kedv, se idő! Mit TEGYÜNK?
20-06-27
Úgy érzem magam, mint egy gyémántcsiszol...
20-05-20
Hullámvasúton a mélybe!
20-05-02
SousVidolt Kacsamell fűszeres puliszkával
20-04-24
Még több helyre szállítunk házhoz!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb
20-04-03
Friss húsok házhoz jönnek!
20-02-11
- Nem kell mindennap…!
19-10-16
Miért is jó ez Önnek?
akció (16) hús (21) érlelt (7) hagyományos (26) húsvét (12) sonka (8) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (6) adalékanyag mentes (10) egészség (15) játék (4) ballagás (2) garancia (6) liba (8) libamáj (6) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (10) recept (25) ünnep (13) karácsony (2) különleges (23) gyors és egyszerű (7) csirke (3) bárány (1) (15) közös munka (11) tyúk (1) sertés (3) sertés comb (2) köszöntelek (3) vad (2) vadhús (2) muflon (1) házhoz szállítás (5) gusztahús (10) guszta (5) szürkemarha (2) őstulok (5)
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
20-04-23
Lassan sült sertéscomb