Eszel mindennap levest?
Igen, mindennap.
Hetente párszor.
Nem, vagy ritkán.
Szavazás állása
Felhasználás és adatvédelem
Van élet a zsírjában sült libamájon túl! Szeptember
26
Gyorsan, bármikor elkészíthető, nagyon különleges vendégfogadó, ínyencek igényeit is kielégítő, baromijó finomság.

Nem rég Max gasztroblogger barátommal beszélgettünk és megkértem, hogy gondolkodjon el egy kicsit a libamájon és az abból készíthető ételeken.
Ugyanis sok éves tapasztalatom és vásárlóink visszajelzései alapján állíthatom, hogy az esetek 90%-ban libamájat sütünk zsírjában otthon és így fogyasztjuk.
Amivel semmi gond, mert én is imádom, akár hidegen friss kenyérrel megsózva, vagy melegen reggelire libazsírral megcsorgatott sült burgonyával.

De valahogy úgy éreztem, hogy kell lennie pluszba legalább két receptnek otthon a konyhában, ami könnyen és gyorsan elkészíthető, nagyon különleges vendégfogadó, akár Márton napkor is elkészíthető, ínyencek igényeit is kielégítő, baromijó finomság.

Ezt a kívánságomat úgy érzem sikerült megvalósítani, fogadjátok Max konyhájából az alábbi libamájas recepteket:

 

Libamáj variációk

A libamáj nagyon különleges ételnek számít, de sokoldalú felhasználási lehetőségei nem ismertek. Bemutatunk a libamájhoz illő, különböző vendégváró falatkák kombinációit. A falatkákat egyszerre elkészíthetjük, és nagyon mutatós tálakat tudunk belőle készíteni.

Elkészítési idő: 35-40 perc

50 dkg libamáj

2 savanykás alma

2 evőkanál méz

2 gerezd kisebb fokhagyma

1 mokkás kanálnyi majoránna

só és bors

 

1 csomag leveles tészta (27,5 dkg-os, készre nyújtott)

3-4 szelet kalács

5-6 szelet bagett

3-4 evőkanálnyi fügelekvár

3-4 evőkanálnyi lilahagyma lekvár

3-4 evőkanálnyi paprikalekvár

 

1. A májat széttörjük, a kilógó inakat kihúzzuk, a májat megformázzuk a végeket és a lebernyegeket levágjuk. A szép, formás közepét felvágjuk centis szeletekre, a végeket és maradékokat pedig kockákra. Sózzuk és borsozzuk.

2. A szeleteket száraz serpenyőben, közepes hőfokon elkezdjük pirítani, az első oldalát 2 percig, majd fordítsuk meg, és a másik felét 1,5 percig. Vegyük ki egy tányérra, fedjük le.

3. Egy másik serpenyőben pirítsuk le a kockákat is hasonló módon. Ha elkészült, szedjük ki tányérra.

3. A visszamaradt zsiradékban, amiben a szeleteket sütöttük, (ha kevés lenne a zsiradék, egy kis vajjal vagy libazsírral dúsíthatjuk), karamellizáljuk meg a mézet, adjuk hozzá a majoránnát és a vékony csíkokra vágott fokhagymát.

4. A karamellás alapban pároljuk meg a hámozott, kis kockákra vágott almát. Ha már a széle kezd puhulni, akkor szedjük ki egy szűrőlapáttal, csepegtessük le, a levét fogjuk fel, és tegyük félre hűlni.

 

Libamájas mézes-almás hasé:

A leveles tésztát terítsük ki, vágjuk ketté a tésztát. Az egyik felét tegyük félre, ez lesz a krémes alapja. A másik felét, hosszában vágjuk ketté, az egyik tésztalap közepére vékony csíkba halmozzunk a kockázott libamájból, arra pedig a párolt almából. A tésztát hajtsuk fel, mintha rétest tekernénk, ügyelve arra, hogy a tészták találkozása alulra kerüljön. Vágjuk fel a csíkot 8 egyforma darabra, majd hasonlóképpen a másik tésztát is töltsük meg. Előmelegített sütőben, 220 fokon, süssük szép pirosra.

 

Libamájas „krémes" fantázia:

A maradék tésztát vágjuk fel 8-12 egyforma négyzetre, és az előmelegített sütőben, pár perc alatt süssük szép pirosra. A tészta szépen felemelkedik, ha megsült, óvatosan tegyük át rácsra, és hagyjuk pár percet hűlni. Vágjuk ketté, az aljába tegyünk az almából, arra egy szeletke libamájat, arra lilahagyma lekvárt, tetejére pedig tészta sapkát. Tűzzük össze egy pálcikával, és csorgassuk meg az alma karamellás szaftjával

 

Libamájas pohár „desszert":

Két szelet kalácsot pirítsunk meg, vágjuk kockákra. Terítsük el egy pohár aljában, arra rakjunk a libamáj kockákból. Terítsünk el rajta pár kocka karamellás almát, a tetejére ismét pirított kalács kockát, azt pedig csorgassuk meg paprikalekvárral és az alma szaftjával.

 

Libamájas pirított kalács fügelekvárral:

A kalácsot szárazon pirítsuk meg, vágjuk akkora darabokra, mint a máj szelet. Helyezzünk rá egy szelet májat, arra pedig a fügelekvárból. Tálaláskor tűzzük meg egy pálcikával.

 

Libamájas falatkák, zsírjában pirított bagetten:

A bagett szeleteket pirítsuk meg a máj kockák sütésekor maradt zsiradékban (ezt is dúsíthatjuk, ha szükséges). Még melegen kenjük meg paprikalekvárral, és erre helyezzük rá a sült libamáj szeleteket.

Tálaláskor egy nagy tálra helyezzük a különböző falatokat, és tehetünk melléjük a lekvárokból és az almából.

 

Somogyi Zoltán


16-01-21
Árzuhanás a fülétől a farkáig?
15-11-05
Bárcsak a Nagyi megkóstolhatná!
15-10-30
Szenteljünk egy félórát ennek a jó szok...
15-10-20
FÉLelmetesen jó!
15-10-18
A siker garantált! Te is készítsd el!
15-07-20
Kimondta hogy nem lehet grill partit rendezni...
15-03-23
Megdöbbentő! 1kg sonka árában, 750g vizet...
15-03-12
Egy forradalmi nap után, egy talán forradal...
15-03-02
Különös bizsergő feszült hangulat lesz ...
15-02-21
Sütőkolbász = gyomorfájás! Édesanyám u...
14-04-19
Locsolkodás- pro és kontra
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
köszöntelek (1) akció (9) hús (11) érlelt (6) hagyományos (17) húsvét (10) sonka (7) házikolbász (2) trükk (5) kereskedők (4) adalékanyag mentes (5) egészség (7) játék (3) garancia (3) ballagás (1) liba (7) libamáj (4) Márton (7) Márton nap (7) kacsa (6) recept (14) ünnep (9) karácsony (1) különleges (8) gyors és egyszerű (2) csirke (1)
13-02-28
Ne dőlj be a kereskedői trükköknek! I.
13-03-27
Másképpen bánjunk a gyorspácolttal, és m...
13-09-26
Van élet a zsírjában sült libamájon túl...
13-03-21
Ízekben őrzött hagyományok!
13-03-27
Van egy rossz szokásom húsvétkor…
13-03-12
Vigyázz! Párizsi az új sonka!
13-02-28
Hogyan eszünk meg egy elefántot?
14-04-12
A gulyás kultusz leáldozott, te is lehetsz ...
13-12-14
Nem irigylem Kedves Asszonyom!
13-03-29
Megeszed vagy kókányolsz?
13-10-18
Miért sütünk kacsát mindenszentekre?
14-02-28
Szerencse kereke forgandó!
13-11-05
Jutalmazd meg magadat és családodat, egy cs...
13-03-22
Élmény, ami örökké elkísér!
14-04-18
Egy titkos sonka recept, amit eddig csak egy ...