Gyerekkoromban szinte kéthetente került az asztalra, mert az én kis szülőfalumban majdnem minden háznál előfordult. De mégis az elmúlt 10 évben valahogy kimaradt az étkezésünkből ez a finomság.
A hétvége közeledtével, „alkotói" válságba kerültem, gondolom Ön is átélte már ezt a kellemetlen helyzetet - Most, mit is főzzek?

Nem akartam a szokásos sormintát hozni, húsleves rántott hús savanyúság szentháromságában és félreértés ne essék, imádom ezeket az ételeket, és semmi esetben sem cserélném le egy gyorséttermi menüre, de most egy kicsit mást akartam, igaz fogalmam nem volt, hogy valójában mit is szeretnék.
Nem szoktam határozatlan lenni ételek kiválasztásánál, de pénteken sajnos belenyúltam egy gyors kajába, ami nem az volt, amit ígértek, de erről majd talán egyszer. Szóval még másnap reggel is küzdöttem vele és úgy néz ki ez okozta az „alkotói" válságomat.

Egyszerűen semmit sem kívántam, de akkor is kell valamit főzni hétvégére. Már a kollégákat is kérdeztem, hogy ők mit ennének hétvégén és ekkor jött az ötlet, nyúl vagy fácán és kisebb vívódás után a nyuszi mellett döntöttem.
Fél délután azon gondolkodtam, hogy is készítsem el a nyúlcombokat és ennek eredményeként született egy klasszikus ételek határán egyensúlyozó fantasztikusan finom, de különleges ebéd!
Ez pedig nem más. mint a Panko morzsába fordított nyúlcomb chilis édes tökhabbal.

Ami így készült:
4 főre
4 db nyúlcomb
Panko morzsa, liszt, tojás, só, bors, chili
1 db közepes sütőtök
A tök sütésével kezdjük a munkát. Magozzuk ki a tököt és süssük meg.
Míg sül a tök a nyúlcombokat csontozzuk ki és a filéhúsokat szeleteljük fel.
A hosszabb izomrostokat vagdossuk be, esetleg enyhén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre.
Még sül a tök készítsük el a köretet, főzünk rizst, vagy ha úgy kívánjuk, akkor süssünk hasábburgonyát akár készítsünk vajas petrezselymes burgonyát.

Ha megsült a tök vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni, közben készüljünk elő a panírozáshoz.
Egy, egy tányérban tegyünk lisztet, tojást és Panko morzsát, a húsokat szokásos módon panírozzuk.
Mikor a sütőtök kihűlt a héjától szabadítsuk meg és a tök belsejét tegyük egy tálba, adjunk hozzá sót, borsot ízlés szerint, valamint ha nem érezzük elég édesnek, akkor egy kis cukrot is adhatunk hozzá.
Turmixoljuk össze a fűszerezett tököt, esetleg ha száraznak tűnik, egy kis vizet adjunk hozzá és tovább pépesítjük, a legvégén chilivel ízesítjük szintén kinek a szája íze szerint.

Hevítsük fel az olajat és süssük ki a panírozott húsokat, sütés után csöpögtessük le a húsokat, majd frissen melegen tálaljuk.
Jó étvágyát kívánunk |