Csendes hétköznap volt, vásárlás közben azon vívódtam, hogy csirkét, kacsát vagy tyúkot? Közben megérkezett a Főnök, pacsiztunk, aztán rohant is tovább.
- Megvan minden? - kérdezte a folyosó felé indulva.
Mondom igen, csak inspirációra várok. Felteszem a költői kérdést, de ő már a hűtőkamráknál járt. Visszafordult, mint Columbo felügyelő, rám nézett, és feltett még egy kérdést:
- Jövő héten mit csinálsz?
Fárad gondterhelt kérdéséből sejtettem ebből hamarosan nyaralás lesz, majd kettőt tovább lépve, visszafordulva egy kérést intézett felém: - Főzzél, valamit a csapatnak kérlek. Ne legyen elvadult, inkább olyan hazai, de lehet modernebb is, de lakjanak jól.

- Persze! - vágtam rá meggondolatlanul, hiszen most sem tudom, hogy mit vegyek, nem hogy majd mit készítsek.
Pár nap múlva ismét mentem vásárolni és tanácstalanul állok a húsraktár közepén, mikor Tamás a raktár vezetője kérdezte, mit tehet értem, mert főnököt hiába is keresném elment nyaralni. Elmondtam, hogy milyen kérést intézett felém a "vezér" és most gondban vagyok.
És ekkor Tamásnak támadt egy tök jó ötlete:
- Mi lenne, ha főznél valamit az akciós húsokból!
Szóval így alakult, hogy amíg a főnök nyaral, addig én főzök, a fiúk és a lányok keményen dolgoznak, hogy Ön mindig a legjobbat kapja.
De ne rohanjuk ennyire, mert:
oké, hogy én megfőzök, meg
oké hogy el is fogyasztják, meg
oké hogy Ön hozzájut az akciós, kiváló alapanyagokhoz,

de ettől Ön még nem lesz gazdagabb!
Ezért a Max konyhájából én Önnek adom ezeket a receptúrákat, amiket elkészítettem.
 
Készítse el Ön is otthonában és fogyassza egészséggel, jó étvággyal!
Grillezett tyúk, Street Food stílusban, édesburgonyával
Elkészítési idő: 150-160 perc
Nehézségi fok: 3,5/5
2 db grilltyúk (1-1,2 kg/db)
3-4 evőkanálnyi BBQ szósz
2-3 evőkanál olaj vagy zsír
3-4 teáskanálnyi szárnyas fűszerkeverék
só,
az édesburgonyához:
fejenként 1-1 ökölnyi édesburgonya
só, sült burgonya fűszerkeverék, olaj
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Töröljük szárazra a húst, a háta közepén a csont mellett vágjuk el, és egy határozott mozdulattal lapítsuk ki. Tegyük bele egy sütőedénybe, sózzuk és fűszerezzük be mindenhol. Spricceljük meg olajjal vagy olvasztott zsírral. Fedjük le alufóliával és tegyük a forró sütőbe 80 percre.
2. Közben a burgonyákat hámozzuk meg, és vágjuk gerezdekre. Forraljunk vizet és egy párolóbetétben pároljuk meg közepesen puhára. Ha kész, tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a húst, kenjük be a BBQ mártással, tegyük vissza a fóliát, és süssük még 40-45 percet.

3. Tegyük a burgonyát sütőpapírral bélelt lemezre, sózzuk, fűszerezzük, és spricceljük meg olajjal. Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük ropogósra. Tálaláskor a tyúkokat negyedeljük fel, tegyük egy tálra vagy tálcára, mellé tegyünk az édesburgonyából. Tegyünk mellé egy pirítóst, savanyúságot és egy könnyed, pikáns salsa szószt.
Tipp & trükk: A sütési időt nagyban befolyásolja a hús minősége, mindenképpen ellenőrizzük, mielőtt tálalnánk. Ha kell, inkább tegyük még vissza pár percre, vagy használjunk maghőmérőt a kontrollhoz. Ha gazdaságosabb megoldást szeretnénk, akkor főzzünk először egy levest, majd utána süssük meg a húst. Így sokkal rövidebb sütési idő szükséges. Elkészíthetjük előre az első sütést, és a tálalás előtt süssük át a mártással. Az egyedi fűszerezéssel és a felhasználható köretek, saláták sokszínűségét felhasználva, biztosan sikert aratunk.
Somogyi Zoltán
www.maxkonyhaja.hu
|