Az elmúlt évben megfogalmaztam egy kérdést „Miért sütünk kacsát mindenszentekre?" Ennek okán rengeteg embert kérdeztem meg, de meglepetésemre sokan a válaszukban ugyan úgy visszakérdeztek: - Tényleg! Miért sütünk kacsát mindenszentekre? Ha érdekel a kutatásom eredménye, itt elolvashatod. De ha már ilyen ízletes jó szokással bírunk, nézzünk Max konyhájából egy könnyen elkészíthető, de annál finomabb csemegét:
Hideg kacsamáj pástétom, aszalt vörös áfonyával

Saját készítésű pástétom, benne az édes áfonyával. Pirítósra kenve, egy kis salátával és egy pohár borral, ízletes vacsora lehet. Jól illik hozzá a rozsos-tönkölyös kenyér.
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés
50 dkg kacsamáj
20-25 dkg kacsazsír
4-5 evőkanál aszalt, vörös áfonya
só és bors

1. A májat megmossuk, megtisztítjuk, eltávolítjuk a hártyákat, zsírcsomókat és apró kockákra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk meg.
2. A kacsazsírt kis lángon olvasszuk meg. Keverjük bele a májat és kevergetve, mérsékelt tűzön süssük pár percet.
3. Keverjük bele az áfonyát és pároljuk össze, 4-5 percet. Akkor jó, ha máj krémes, az áfonya pedig megduzzad egy kicsit.

4. Merjük kis edényekbe, vagy csatos üvegbe, a kanállal tömörítsük bele, majd töltsük fel a zsiradékkal. Fontos, hogy a májat a zsír takarja be teljesen, így tovább eláll.
5. Tegyük hideg helyre, hagyjuk megdermedni. Hűtőben 4-5 napig eltárolhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!
További kacsás receptek!
Max konyhája köszönjük!
|