Számomra, már hosszú évek óta a Márton napi lakoma egyik elengedhetetlen része ez az étel, da az év folyamán máskor is szoktuk készíteni, mivel nem bonyolult és nagyon finom, laktató, valamint hosszan eltartható. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a káposztás ételeknek hasznára válik, ha egy - két napot érik a hűtőben.
Plusz ráadás az ínyenceknek, egy egzotikus finomság, amit Max konyhájából hoztunk: Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
Édesanyám káposztás liba szárnytöve

Hozzávalók 4 személyre
8db liba szárnytő,
2db vöröshagyma
8dkg füstölt kenyérszalonna
1evőkanál pirospaprika
1,5kg savanyú káposzta
1csapott kiskanál őrölt bors
1 csapott kiskanál só
25 dkg Guszta Ínyenc kolbász
1dl fehérbor
1evőkanál liszt
Hús gombóchoz:
0,5 kg darált sertéshús vagy darált szárnyas hús
20 dkg félig megfőzött és kihűtött rizs
3 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
só,bors
A szárnytöveket megtisztítjuk, esetleges toll és tok maradványokat eltávolítjuk a vastagabb zsírréteget levághatjuk. A túl hosszúnak érezzük a szárnytöveket, akkor érdemes elvágni őket félbe, majd a lábasban elősütjük,minden oldalát megpirítjuk, ha majdnem kész, akkor kivesszük őket és félre tesszük.
A vissza maradt zsiradékban a kockázott szalonnát és hagymát lepirítjuk majd a pörkölt készítéshez hasonlóan lehúzzuk a lángról és beleszórjuk a pirospaprikát, majd felöntjük vízzel.
Mielőtt a káposztát beletennénk érdemes megkóstolni mennyire savanyú, ha túl erős számunkra, akkor érdemes kicsit kimosni, majd kinyomkodás után az paprikás zsírba keverjük, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje.
Az elősütött szárnytöveket beletesszük, sózzuk, borsozzuk és felforrásig hevítjük, majd fedőt teszünk rá és kislángon bő 1 órán keresztül pároljuk, az elpárolgó vizet pótoljuk.
Amíg a káposztánk fő előkészítjük a gombócokat. A darált húshoz adjuk a kihűtött rizst, a tojásokat és az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát, majd ízesítjük a sóval,borssal és paprikával. A hozzávalókat összekeverjük és 2-3cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.
A gombócokat a főzési idő lejárta előtt kb. 20perce rakjuk a fazékba. A kolbászkarikákat és a fehérbort hozzáadjuk és még 10percig főzzük.
A habarásos sűrítés előtt a szárnytöveket vegyük ki, a lábasból ,majd 5percig forraljuk és vissza tehetjük a szárnytöveket vagy egyből tálalhatjuk.

Tálaláskor tejföllel locsolhatjuk, amit paprikás zsírral megcsorgatunk.
Jó étvágyat kívánunk!
Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
Egzotikus, különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most a téli varázslat nevű teát választottam (hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj), szerintem ez jól illik a libamellhez.

Hozzávalók:
4 db bőrös libamell
4-5 evőkanál téli varázs teakeverék
6 dkg rizs
2 evőkanál barnacukor
só és bors
a mártáshoz:
1 evőkanálnyi libazsír
3 narancs leve
2-3 evőkanál száraz vörösbor
1-2 evőkanál barnacukor
Tálaláshoz zöld saláta keverék
1. Pácoláshoz őröljünk meg két evőkanálnyi tea keveréket. A libamell bőrös oldalát egy éles késsel óvatosan vagdossuk be. Az őrölt teakeverékkel dörzsöljük be a húsokat. Lefedve hagyjuk pár órát (akár egy éjszakát is), hideg helyen pihenni.
2. Készítsük elő a húst, legalább egy órát hagyjuk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Béleljünk ki egy párolóbetétes edényt (vagy egy olyan wok-ot, aminek van pároló rácsa és le tudjuk fedni). Béleljük ki 3-4 réteg alufóliával.
3. Keverjük össze a rizst a cukorral és két evőkanálnyi teakeverékkel. A húst sózzuk és borsozzuk. Az alufóliára terítsük le a rizses keveréket, csepegtessünk rá egy evőkanálnyi narancslét. Tegyük a húst a pároló rácsra, fedjük le és tegyük az edényre.
4. Közepes lángon melegítsük fel az edényt, és 15-18 percig füstöljük a húst. Ha nem záródik az edény rendesen, alufóliával zárjuk le körben. Zárjuk el az energiát, és még 10 percet hagyjuk a húst az edényben.
5. Egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt. A megfüstölt húst, oldalanként 2-2 percig pirítsuk meg. Az energiát tekerjük le takarékra, és öntsük fel a borral (vigyázz, fröcsöghet!), és forraljuk pár percet. Közben a maradék teafüvet keverjük bele, és adjuk hozzá a cukrot is. Öntsük fel a narancslével, és pár perc alatt forraljuk össze. Ha megfelelő a sűrűsége, szűrjük le.

6. Éles késsel vágjuk fel a húsokat. Terítsünk a tányérra salátát, arra a hús szeleteket, és a végén locsoljuk meg a mártással. Tehetünk kis tálkába is a mártásból a tányér mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Somogyi Zoltán Max
www. maxkonyhaja.hu
|